Gevolgen voor de gezondheid door slecht ventilatie onderhoud

Ventilatie voert de vochtige en vervuilde lucht af. Gebrekkige ventilatie tast de kwaliteit van de lucht aan en kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hierbij kunt u denken aan de volgende verschijnselen: slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn, luchtwegproblemen, verergering van allergieën, etc. 

 

Ventilatieroosters en afzuigventielen moeten regelmatig worden schoongemaakt. De ventilator en de ventilatiekanalen dienen minimaal eens in de 4 jaar vakkundig gereinigd te worden. Alleen op deze manier kan het ventilatiesysteem goed functioneren en bent u gegarandeerd van een gezond leef- en werkklimaat!

 

In veel gevallen worden de problemen veroorzaakt door vervuilde filters die vervangen moeten worden. Het probleem is dat bijna niemand weet wanneer en hoe dit moet gebeuren. De oplossing is eenvoudig: plaats een CO2 indicator in de woon- of slaapkamer die u waarschuwt wanneer de ventilatie onvoldoende is. Het probleem van slechte ventilatie is hiermee niet opgelost, maar wel zichtbaar gemaakt en zal leiden tot actie.

Hoe wordt de mechanische / WTW ventilatie gereinigd?

Zuyderduin Ventilatie reinigt de kanalen via de ventilatiepunten door middel van een lange slang, met borstels en een afzuiginstallatie, zodat er geen vuil in de ruimte komt.

De schoepen van de ventilator in de afzuigunit worden gereinigd zodat er weer voldoende luchtverplaatsing kan plaatsvinden. De warmtewisselaar (dit is de korf die in de WTW-unit zit) wordt met een reinigingsmiddel gereinigd (hiermee wordt o.a. vet, nicotine en fijnstof verwijderd).

 

Welke reinigingstechnieken kunnen wij gebruiken voor de reiniging van ventilatiesystemen:

  • vacuümreinigingstechniek
  • luchtreinigingstechniek
  • borstelreinigingstechniek
  • lage- en hogedruikreinigingstechniek met ontvettingsmiddel (nicotine verwijdering)
  • desinfectieapparatuur

Vaak bouwvuil aanwezig in luchtkanalen

Er wordt met een zeer krachtige industriële vacuüm machine gewerkt om het beste resultaat te krijgen. Zelfs het bouwvuil krijgen wij uit de kanalen. In nieuwbouwwoningen en gebouwen waar de kanalen in het beton zijn gestort komt het regelmatig voor dat deze nog betonresten bevatten (tijdens het storten is het beton zo dun dat het terecht kan komen in het ventilatiekanaal tussen de aansluitingen door).

Deze betonresten kunnen vernauwingen en blokkades teweeg brengen in het ventilatiesysteem, waardoor het systeem niet optimaal kan functioneren. 

Ventilatie reinigen in beeld gebracht

 

 

 

 

 

 

Illustratie van het reinigen in de woning. Met de Airflow meter wordt per ventiel de juiste doorstroming afgesteld. De afzuigapparatuur komt niet in de woning/het appartement te staan. De kanalen worden gereinigd d.m.v. onderdruk en niet op overdruk. Door dit schoonmaaksysteem komt er geen rommel/stof in de ruimte.

Ventilatiekanalen met een diameter t/m 1500 mm doorsnede kunnen met de nieuwste reinigingsapparatuur gereinigd worden door Zuyderduin Ventilatie. Dit in combinatie met zware stofafzuiging met de hoogste stoffiltering (Hepa Filter 99,97%). De apparatuur is internationaal gecertificeerd met ISO 9001:2008 en ISO 14001:2004.

Een ventilatiesysteem werkt dag en nacht. Vervuiling van een ventilatiesysteem is onvermijdelijk. Zo moet direct na oplevering van een nieuwbouwpand bouwstof uit de kanalen worden verwijderd. Afhankelijk van de inrichting, het leefpatroon van de gebruikers en de fijnstofbelasting uit de omgeving zal vuil en stof de kanalen vernauwen. Regelmatig de filters vervangen en het periodiek reinigen van het gehele ventilatiesysteem is noodzakelijk voor een goede werking en voor de gezondheid van de gebruikers. Reinigen van de kanalen is tegenwoordig eenvoudig. Met behulp van verschillende technieken, waaronder de flexibele buigas, kunnen vuil en stof in de kanalen worden losgemaakt en verantwoord worden afgevoerd.

Vragen? Neem contact op!